Hetportretbureau  PB 5042

Buy! Buy! Buy!

september 2021 - Jim Tehupuring

Just a normal day at the nation's most important financial institution. Google dat maar eens. U zult stuiten op een briljante cartoon. Inderdaad, over beurs en beleggers. Bijzondere wezens. 

Treffender dan deze afbeelding kan ik niet uitleggen hoe primitief zij soms met elkaar kunnen reageren en hoe een verkoopgolf simpeltjes kan omslaan in breedgedragen optimisme. De cartoon verklaart iedere schommeling op de beurs. Natuurlijk zal een beweging worden gestart met een nieuwtje, maar uiteindelijk bepaalt het gedrag van beleggers de koers. Kopers en verkopers, vraag en aanbod. Meestal is er meer vraag, maar geregeld ook meer aanbod. Zo ook 2 weken terug. 

''SELL''!
De AEX Index stond na een flinke duikeling 530. Angst regeerde en beleggers riepen SELL! Koersen daalden. Ja, de rode beurs was eenvoudig te verklaren: presidentsverkiezingen en een tweede coronagolf. De cartoon schetst een andere aanleiding: een beurshandelaar kan een gerucht slechts half verstaan - I have a stock here that could really excel! - En laat het Engelse excel (uitblinken) nou klinken als 'sell', wanneer je de helft hoort. Voor je het weet doet een kudde beleggers 'sell' en dalen de koersen. Het goede nieuws is dat het beurssentiment even makkelijk draait. Ook in de cartoon. Iemand die het allemaal teveel wordt, werpt de handdoek in de ring met de woorden 'good bye'. En inderdaad dat klinkt verdacht veel als 'good buy'. Een koopje! Het krijgt onder beleggers gauw vervolg en voor we het weten brult de kudde 'Buy, Buy, Buy’, de vraag neemt toe, aandelen zijn niet aan te slepen en koersen stijgen.

''BUY''!
Wereldwijd riepen beleggers afgelopen week Buy! En zo gebeurde het dat we eind oktober in zak en as zaten, maar nu op een roze wolk zitten. De AEX Index steeg 13% tot boven 600 punten! Geen vuiltje aan de lucht. En natuurlijk kunnen we een verklaring vinden: een kansrijk vaccin van pharmaceut Pfizer. Zijn daarmee alle corona-problemen opgelost en wij de economische dreun te boven? 

Ik denk het niet. Maar het is wel een goed moment om even na te denken over die briljante cartoon van 40 jaar geleden en je te beseffen dat markten vaak overdrijven: de stemming onder beleggers kan zo weer omslaan. Laat de kudde maar even uitrazen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

6e0836ad99d3db25dcf172650eea087861d5caa4 pexels pixabay 534216

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by