Hetportretbureau  PB 5042

Bulls & Bears

28 mei 2022

Het is een gewilde attractie: de bronzen stier in Amsterdam voor Beursplein 5. Het tonnen-wegende beeld is er 10 jaar geleden middenin de nacht stiekem neergezet. Het ging toen slecht op de financiële markten. De AEX Index noteerde 300 punten en Griekenland dreigde failliet te gaan. De gemeente was boos: je mag helemaal geen beeld neerzetten zonder vergunning!


Het brein achter de actie was een Italiaans kunstenaar: ene Arturo Di Modica. In de beursmalaise wilde hij juist een positief signaal afgeven. Een bronzen stier van $350.000. En dat deed hij al eens eerder. Op Wall Street staat eenzelfde sculptuur van zijn hand. Die werd eind jaren ’80 geplaatst nadat beurzen in oktober ’87 ineenstortten. Er volgde een periode van ruim 10 jaar waarin beurzen onophoudelijk stegen. In vaktermen een ‘bull market’. Een stierenmarkt? Ja, de stier staat symbool voor stijging. Dat heeft te maken met de wijze waarop stieren aanvallen; met de kop omlaag om vervolgens hun slachtoffer met de hoorns omhoog te zwiepen. Een bull markt is vaak langdurig.

Bear market
In 2022 maakt de bull echter plaats voor de bear. Er is sprake van een ‘bear market’ wanneer de beurs 20% waarde verliest. De AEX daalde van 828 naar 657 punten: 21 procent. Technologiebeurs Nasdaq verloor zelfs 30%. De beer valt een prooi aan door met zijn klauwen naar beneden te slaan. De afgelopen maanden werden aandelen flink naar beneden gemaaid en er is officieel sprake van een bear market. Dat boezemt angst in, maar brengt vooral kansen. Al weet natuurlijk niemand wanneer de bodem is bereikt en de bulls het weer overnemen. Toch is er wel degelijk goed nieuws. Bear markets duren gemiddeld nog geen jaar. Sterker nog; in het gros van de gevallen zet binnen een half jaar het herstel in. De gemiddelde daling in een bear market is precies 30%. Daarna nemen de stieren het weer over.

Bulls
Het is dat Di Modica afgelopen jaar is overleden. Anders had hij wellicht dit moment aangegrepen om bij een ander internationaal beursgebouw die iconische stier te plaatsen. Niet alleen leuk om mee op te foto te gaan, maar een houvast voor beleggers, die weten dat de bulls het (uiteindelijk) weer gaan overnemen en veel langer doordenderen dan de snel vermoeide beer. 

E32cc6c24fc0a8618f56e8cb0f2593e738bd4239 klein

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by