Hetportretbureau  PB 5042

Bewust beleggen

1 mei 2021 - Jim Tehupuring

Twee weken terug schreef ik dat prijs en waarde twee heel verschillende dingen zijn. Momenteel koop je aandelen, vastgoed of crypto’s voor prijzen waarvan je nog maar moet afwachten of je ook echt waarde hebt gekocht. Om het risico op teleurstelling verder te reduceren haal ik vandaag nog een van Warren Buffet’s tegeltjeswijsheden van stal en licht met voorbeelden toe waarom wij al jaren in ‘holdings’ beleggen. 

Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful. 
Greed (hebzucht) en Fear (angst) zijn de grootste gevaren voor alle beleggers. Volg je deze emoties, dan gaat het zeker fout. Op dit moment is het de hebzucht die overheerst. Beurskoersen zitten in de lift en iedereen om je heen lijkt geld te verdienen. En dat maakt hebberig. Hoeveel mensen hoor je wel niet die ook denken eenvoudig een graantje mee te kunnen pikken. Ze zijn vooral hebzuchtig en bang de boot te missen. Zelfs de meestal gierige Nederlander trekt lustig zijn portemonnee. Deze nieuwe kopers kunnen koersen tot buitensporige hoogtes opblazen. En het is de vraag of je tegen dergelijke prijzen echt waarde koopt. Eens knapt de bubbel. Wie Buffet volgt wordt voorzichtiger. 

Investeren in waarde
Voor de verstandige belegger is het noodzakelijk te investeren in waarde. Waarde komt uiteindelijk altijd boven drijven. Vanuit dat perspectief kun je als Nederlander in België nog wel je lol op. In sommige gevallen is de spreekwoordelijke gulden mogelijk een daalder waard. Aan de Belgische beurs zijn meerdere beleggingsvehikels van puissant rijke families te koop: holdings. Je belegt mee met de aller rijksten en vaak met korting. De waarde van de beleggingen is hoger dan de beurskoers. In Nederland hebben we HAL (familie Van der Vorm) met substantiele belangen in Pearle en Eyewish opticiens, Vopak en Coolblue. GBL is Hal’s Belgische evenknie met grote posities in Adidas en Pernod Ricard. De korting op de portefeuille: 25%. Andere mooie voorbeelden van holdings met mooie kortingen op de boekwaarde zijn D’ieteren (oa Carglass) en Tubize. Natuurlijk fluctueren ook de beurskoersen van deze holdings, maar je krijgt wel waar voor je geld. En houd de emoties angst en hebzucht buiten de deur. Buffet kan het vast waarderen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

3fe3a9c10fc00d211f9fd8148be5de0defc83a6c pexels karolina grabowska 4386433

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by