Hetportretbureau  PB 5042

Belgische staatsbon

2 september 2023


Betalen om te sparen. Het klonk altijd absurd, maar was kortgeleden nog de harde realiteit. Je geld veilig bij een grootbank stallen kostte 0,50% per jaar. Misschien hebt u zich ook wel eens lopen opwinden. Toch valt banken op dat front weinig te verwijten.

Om de economie te stimuleren, voerde de Europese Centrale Bank jarenlang een beleid met ultra lage of zelfs negatieve rentes. Wanneer lenen goedkoop is en sparen onaantrekkelijk dan geven we meer uit: goed voor de economie. Het ECB-rentebeleid leidde ertoe dat banken zelf ook moesten betalen om hun gelden bij de ECB te stallen. De verontwaardiging richting banken vanwege lage spaarrentes was dus onterecht. Zekerheid heeft zijn prijs en dat geldt ook vandaag de dag. Het verschil is dat u momenteel wel rente krijgt: 1,25% op een reguliere spaarrekening. Dat klinkt wellicht een stuk beter, maar eigenlijk hebt u juist nu alle reden om hier boos over te zijn.

Als reactie op de hoge inflatie moest de ECB rücksichtslos ingrijpen en is de beleidsrente met ongekende stappen verhoogd. Lenen is weer duur en sparen levert geld op. Banken die geld bij de ECB stallen ontvangen 3,75%. Sluit u een hypotheek af, dan gaat u 4,75% betalen. Zet je dat af tegen 1,25% die je als spaarder ontvangt, dan is dat wel erg summier. Niet voor niets konden banken bij recente cijferpresentaties melden dat ze goed geld verdienen dankzij hoge rentemarges. Dat was blijkbaar ook een doorn in het oog van de Belgische minister van Financiën. Hij dacht een plan uit om de marktwerking een beetje te helpen.

Afgelopen week konden onze zuiderburen inschrijven op een ‘Staatsbon’. Dit is een soort particuliere lening aan de Belgische overheid. Een staatsobligatie. Wie zijn geld 1 jaar lang bij de Belgische Staat stalt ontvangt daarvoor een rentevergoeding van 3,3%. Uiteraard loop je het minieme risico dat België failliet gaat en je betaalt 15% belasting over de rente, maar netto is het bijzonder aantrekkelijk. Om die reden hebben wij ingetekend voor klanten.

Belgen grepen ook massaal deze ‘kans’ en schreven in voor maar liefst €20 miljard. Het plan werkte. Banken zagen spaargeld vertrekken en enkelen verhoogden noodgedwongen hun spaarrente.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by