Hetportretbureau  PB 5042

Back to normal

25 april 2022

De trend waait langzaam over vanuit de VS naar Nederland: stijgende rente. En ik houd mijn hart vast. Kunnen de huishoudboekjes van Nederlandse consumenten een hogere rente wel aan? De afgelopen jaren zijn we namelijk behoorlijk verwend geraakt. Sinds de kredietcrisis in 2008 hanteerden centrale banken ultra lage rentes om de economie te stimuleren. Dit heeft gewerkt, maar is onder de huidige omstandigheden niet langer houdbaar. Renteverhogingen van de Europese Centrale Bank hangen als het zwaard van Damocles boven ons.

Rente
Rente is de prijs van geld. De geldlener betaalt en de geldverstrekker ontvangt de rente. De hoogte is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst de tijd die iemand niet over zijn geld kan beschikken. Ten tweede de betrouwbaarheid van degene die leent. Simpelweg, hoe groot is de kans dat het bedrag terugkomt. En ten derde compensatie voor geldontwaarding: inflatie. Zowel het tweede als het derde aspect hebben momenteel een ongunstige werking op rentes. Er is veel onzekerheid en de inflatie is torenhoog. Hierdoor explodeerde de marktrente in 2022. De Amerikaanse rente verdubbelde naar bijna 3% en de Nederlandse Staat kon op 1 januari nog gratis geld ophalen, maar betaalt inmiddels 1,1%.

Als dit het begin is, voorspel ik grote problemen voor huishoudens die dat ene te dure huis kochten, met een torenhoge hypotheek. Met een lage rentestand was de maandlast eenvoudig op te brengen. Maar wat als straks de rentevaste-periode afloopt en de lening geherfinancierd moet worden tegen een veelvoud aan rentekosten? Krijgen we dan net als in de kredietcrisis weer stratenvol ‘te koop’-borden? 

Er is hoop
Wellicht. Toch is er hoop. De ECB kondigde donderdag aan de lopende steunprogramma’s af te bouwen en maakt de weg vrij voor renteverhogingen. De ECB voert het rentebeleid echter primair op een inflatiedoelstelling van 2%. De inflatie is momenteel 7,5% en dat rechtvaardigt zelfs extreme renteverhogingen. De torenhoge inflatie komt echter primair voort uit gestegen energieprijzen. Indien die stabiliseren (of zelfs dalen) is het goed mogelijk dat de inflatie zakt richting die 2 procent en kunnen renteverhogingen beperkt blijven. Maar ook dan geldt: we zijn in de afgelopen jaren smoorverwend geweest met ‘gratis’ geld en het is goed om voorbereid te zijn op normale rentetarieven: 3 of 4 procent. Gunstig voor de geldverstrekker en verstandig voor degene die leent.

434c193337ef0872e057dcc1dc49be168b53504f pexels karolina grabowska 4968382

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by