Hetportretbureau  PB 5042

23 jaar na World Online: wijze lessen

1 april 2023 - Jim Tehupuring

Maart 2000. Nina Brink. Met een brede grijns en 2 duimen in de lucht werd ze ongewild het symbool van de uiteenspatting van de dotcom bubbel. Direct na de beursgang van haar World Online kletterde de koers ineen. Pijnlijk voor alle beleggers van toen. Maar wat kochten zij? Internet provider World Online maakte een verlies van €95 miljoen op een omzet van €64 miljoen(!). ABN AMRO (die de beursgang begeleide) becijferde de bedrijfswaarde op €12 miljard. World Online was internet en internet de nieuwe economie! Groei! De aandelen waren niet aan te slepen.

Beursgang
Achteraf moesten we lachen om het fiasco dat de beursgang van World Online werd. Dit kon toch alleen maar mis gaan? Als ik naar nu dit soort cijfers kijk, denk ik dat ook. 
Toch hebben we de afgelopen jaren weer precies hetzelfde gedaan. Op de beurs met Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) maar ook op kleinere schaal. Hoeveel start-ups zijn er wel niet die met geld van investeerders aan de slag mochten op basis van een goed idee, strakke powerpoint en een groeibelofte? Zeer belangrijk voor innovatie en economische groei, maar een bedrijf starten met andermans geld en beperkt risico is in de basis eigenlijk al curieus.

Rente op nul
In een tijd waarin de rente op nul stond, was rustig bouwen en winst gebruiken voor verdere groei meer iets voor doetjes. Groei, daar ging het om. Winst was van latere zorg. Maar de wereld is veranderd. Nu de rente is gestegen kunnen investeerders vrijwel risicoloos een paar procent rendement maken. Het gratis kapitaal voor startups en de Tech sector bestaat daardoor niet meer. Het klimaat is in 1 jaar tijd 180 graden gedraaid. Investeerders stellen eisen, willen vooral zien dat er gewerkt wordt aan winst en halen de duimschroeven aan. Maar is dat zo onrechtvaardig? Of is het juist goed dat ook jonge ondernemingen zich niet alleen maar meer richten op snelle groei, maar zich ook zullen moeten focussen op een positief resultaat? Als vermogensbeheerder is het simpel. Wij doen bij voorkeur investeringen in solide bedrijven die hun eigen broek kunnen ophouden. De World Onlines van nu laten we graag over aan een ander. Dan maar wat minder groei. 

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

De8f3d8b833aa24d0c0d5b146f213b809e4d47e4 pexels pixabay 35016

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by