Hetportretbureau  PB 5042

1,2 miljoen cryptobeleggers

11 december 2021

1,2 miljoen. Volgens de AFM het aantal mensen in Nederland met crypto’s. Maar, dat getal is inmiddels achterhaald dankzij mij.

Ik werd er gek van dat iedereen slapend rijk werd behalve ik. Daarom besloot ik deze week een crypto account te openen. Ik was geschokt door de eenvoud waarmee dat ging. Email, wachtwoord, paspoort en een iDeal-overboeking. Binnen 2 minuten was ik fictief eigenaar van een digitale munt waarvan ik nog nooit had gehoord. De drie regels toelichting waren blijkbaar zeer overtuigend. Ik stond meteen op verlies: 1 procent. Na 10 minuten zoeken kwam ik erachter dat dit de transactiekosten waren. Voor z’n innovatieve wereld zijn dat prehistorische vergoedingen. Dat ter zijde.


Met ballen en de ballen verstand
Inmiddels zijn er dus 1,2 miljoen plus 1 cryptobeleggers. Mijn profiel komt overeen met de belangrijkste uitkomsten van het AFM-onderzoek. Man, prima opleiding, gelokt door koersontwikkelingen en ik wou wel eens een gokje wagen. Of zoals zakenblad Quote het prachtig verwoorde: met ballen en de ballen verstand.


Crypto
Nu denkt u misschien dat ik tegen crypto’s ben of geen geloof heb in de blockchain technologie. Zeker wel. Niet voor niks schreef ik exact een jaar geleden liever Bitcoins te bezitten dan euro’s. Misschien wel een betere bescherming tegen inflatie en wereldwijd steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel. En hoewel de munt is ontwikkeld vanuit een decentrale gedachte, denk ik dat het juist regulering van de Bitcoin is die de munt een nog verdere boost kan geven. Vanuit die visie en het geloof in de technologie kan ik een belegging alleen maar toejuichen. Niet voor niets investeren wij zelf ook in blockchain- en cryptogerelateerde bedrijven als bijvoorbeeld Microstrategy. 

Gokken
Gokken heeft alleen niets te maken met beleggen. Uit het onderzoek blijkt dat snelle winst, verhalen van vrienden en weinig kennis het profiel van de doorsnee cryptobelegger typeren. Als je dan al wat verdient, is dat enkel omdat er nog een grotere oen is dan jijzelf die bereid is om nog iets meer te betalen voor een of andere wazige munt dan jijzelf hebt gedaan. Het zijn hele gevaarlijke ontwikkelingen. Zeker wanneer je leest dat een kwart van de cryptogokkers in financiële problemen komt bij verlies.

Het feit dat je binnen een paar minuten een account opent en er geen toezicht is, is ronduit gevaarlijk. Ik hoop oprecht dat na dit soort onderzoeken, spoedig regulering door autoriteiten volgt.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

2ec4fd1981b821ecdffaa1ac437732ece1f5777e gtpexels pavel danilyuk 7594586 1ggt

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by