DE TELEGRAAF COLUMN

Groen, groener, ergst

08 Jul 2023 — Jim Tehupuring

Responsive image

Winst?? Tegenwoordig zijn criteria op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur minstens zo belangrijk. ESG zoals het internationaal heet: Environmental, Social & Governance. Onder maatschappelijke en politieke druk ontkom je er als bedrijf niet aan. Zelfs bij booking.com zijn de kantoren volgebouwd met planten en ecologische wanden. Je kunt je echter afvragen hoe ‘groen’ een bedrijf eigenlijk is als het vooral zoveel mogelijk vliegtuigen de lucht in stuurt. Dit is ook waar mijns inziens het gevaar op ‘greenwashing’ ontstaat. U leest het goed: groenwassen. Een variant op het aloude ‘witwassen’ (transacties om crimineel geld in het legale circuit te brengen) waarbij bedrijven zich bewust groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn en zo klanten, overheden en investeerders misleiden.

In mijn optiek maakt Triodosbank zich schuldig aan greenwashing in optima forma. Deze ‘duurzame’ bank verleidde haar klanten om iets goeds te doen met hun geld en bij te dragen aan een duurzame eerlijke wereld. Dit kon door te ‘investeren’ in Triodos Certificaten. Daarmee verstrekte je de bank kapitaal en bovendien kreeg je de helft van de winst als een soort rente. Uiteraard kon je de certificaten altijd inruilen voor je geld. Tot de bank in zwaar weer kwam en 3 jaar geleden besloot de certificaten niet meer terug te kopen. Een kleine 50.000 weldoeners waren mooi in de aap gelogeerd. Maar Triodos maakt het nog bonter. De certificaathouders mogen het voortaan lekker zelf uitzoeken en kunnen hun ‘aandelen’ via een aparte beurs verhandelen. Dan is zo’n ding waard wat de gek ervoor geeft. Dat bleek 40% minder dan voorheen, en zo verloren zij met elkaar afgelopen week €500 miljoen.

Dat de koers in elkaar stortte is niet raar. Vergelijk je Triodos Certificaten met bijvoorbeeld Rabobank of aandelen ABN AMRO dan ontvang je daarop als belegger ook ongeveer 7% dividendrendement. Het verschil is dat zij je geen ESG-worst voorhouden. Daarmee is het terecht dat beleggers Triodos nu over een kam scheren met andere banken. Gelijktijdig is het verschrikkelijk voor iedereen die goed wilde doen en met zijn geld in de groene Triodosval is gelopen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement