DE TELEGRAAF COLUMN

Deflatie in aantocht

20 Feb 2023 — Jim Tehupuring

Responsive image

Alles wordt duurder. En daar heeft elke Hollander last van. Het is de prijs die we betalen voor de ruimgeldpolitiek die centrale bankiers 10 jaar lang voerden. Zij pompten duizenden miljarden in de markt om de economie draaiend te houden. Het onvermijdelijke gevolg was inflatie: meer betalen voor hetzelfde. En niet zo’n beetje ook. De piekinflatie bedroeg 14,5%. Een ongekend hoge geldontwaarding die we in bijna 40 jaar tijd niet zagen.

Inflatie was het woord van 2022. Media doken er bovenop. Ik werd er doodmoe van. Na mondkapjes die schaars waren, olie die gratis was en containerprijzen die explodeerden zou je denken dat we inmiddels wel bekend zijn met het verschijnsel marktwerking. Maar nee, afgelopen zomer was er ineens een energiecrisis. Een door overheden zelf onbewust gecreëerde crisis. Het klopt dat de gasprijs al fors opliep bij gebrek aan Russisch gas. De actie van ondermeer de Nederlandse overheid om wintervoorraden aan te willen leggen zorgde voor een prijsexplosie. Er was meer vraag dan ooit te voren! Meer vraag leidt tot hogere prijzen en zo joegen we de gasprijs in augustus door het dak. Er bestond een ongekende discrepantie tussen vraag en aanbod.

Uiteindelijk overwint marktmechanisme. De hoge gasprijzen hier maakten het uitermate interessant om aan Europa te leveren. In oktober dobberden er tientallen LNG-schepen vol gas voor de kust. Extra aanbod. Gelijktijdig pasten consumenten hun gedrag aan: korter douchen, verwarming omlaag en zeker niet meer thuiswerken. De vraag daalde. Net als de gasprijs: -85%.

Die gasprijs was ook de grootste aanjager van inflatie. Meer dan de helft van de Nederlandse inflatie is direct toe te rekenen aan gestegen energieprijzen. Ook een daling van diezelfde energieprijzen zal dus substantiële impact hebben op het prijsniveau. Daarnaast doet de hogere rente doet een duit in het zakje: die vertraagt de economische activiteit en remt de algemene vraag. Dat is goed. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere inflatie. En dat proces voltrekt zich al. Een half jaartje na de piek is de inflatie met 7,6% nog altijd veel te hoog, maar ook vrijwel gehalveerd. De mediahype rondom de energiecrisis en inflatie is al ingedampt, maar zal weldra helemaal verstommen. Sterker nog: ik kijk er niet van op als eind 2023 de inflatie weer op de gewenste 2% ligt of dat we zelfs te kampen krijgen met gedaalde prijzen: deflatie.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement