DE TELEGRAAF COLUMN

Bewust beleggen

04 Sep 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Het was 1928. De Amerikaanse economie draaide op volle toeren en aandelenbeurzen lagen op stoom. In New York liet ene John D. Rockefeller zijn schoenen poetsen. Terwijl de schoenpoetser bezig was gaf hij Rockefeller terloops nog wat aandelentips mee. Die ging naar de bank en gaf opdracht al zijn aandelen te verkopen.

In 1929 volgde een van de grootste beurscrashes ooit en de Verenigde Staten belandden in een diepe depressie. Pas in 1954 was de Dow Jones hersteld tot de eerdere recordniveaus.

De impulsieve, maar doordachte verkoopactie van staal- en oliemagnaat Rockefeller zorgde ervoor dat zijn enorme vermogen in tact bleef en niet geraakt werd door dalende aandelenkoersen. Mede dankzij dat besluit, wordt Rockefeller geacht (rekening houdend met inflatie) de rijkste man allertijden te zijn geweest.

Met de huidige economische voorspoed en een AEX die zelfs de 800 punten-grens nadert, bekruipt mij ook wel eens een gevoel van hoogtevrees. Rationeel is het simpel: je belegt voor de lange termijn en gemiddeld stijgen beurzen. ‘Gemiddeld’ verklapt al dat dit met uitslagen gepaard gaat. Op die momenten kunnen de tijdelijke verliezen groot zijn en mentaal lastig.

Agelopen week had ik mijn eigen Rockefeller-momentje. Niet toen ik mijn schoenen poetste, maar wel toen ik op een artikel stuitte uit een Linda-magazine. Een zelfbewuste influencer met grote dromen legde uit hoe makkelijk beleggen is en dat je daarmee eenvoudig extra inkomen regelt. Een mixje van wat crypto’s, aandelen en vastgoed (‘check elke dag Funda’) en je kunt er gewoon van leven. Belangrijk: kijk even op Google hoe het allemaal werkt.

Laat ik voorop stellen voorvechter te zijn van financiële educatie en bewustwording. Aan de goede bedoelingen zal het niet liggen, maar Linda raakt wel de kern van de huidige markt. Voor hogere koersen is er maar een ding vereist: meer vraag dan aanbod. En zoals het in 1928 gold voor de schoenenpoetser, zo geldt het in 2021 misschien wel voor bladen als de Linda: als die gaan publiceren over beleggen, dan bereik je een punt waarop eigenlijk iedereen belegt. Dan beginnen de kopers een beetje op te raken. Voor mij een wake-up call om de risico’s van de portefeuilles extra goed te blijven monitoren en wat winsten af te romen. Ook al is de ondertoon positief.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement