DE TELEGRAAF COLUMN

Toekomstverwachtingen

09 Jan 2023 — Jim Tehupuring

Responsive image

Het was geen lolletje in 2022. Dat beleggen. Onze AEX Index leverde 14 procent in. De Amerikaanse S&P 500 daalde 22 procent en de Nasdaq verloor zelfs 1/3 van haar waarde. De klap voor de behoedzame belegger was eigenlijk nog harder. Doorgaans veilige obligaties kregen historische klappen door de snel oplopende rente. Allemaal niet best. De dalingen zijn nog erger wanneer je bedenkt dat de geldontwaarding ook nog eens extreem was. Beleggingsverliezen van 20 procent en 10 procent inflatie is geen beste combinatie. Wie heil zag in crypto’s is helemaal de pisang. 75% van de waarde ging in rook op. De cryptoboys zijn daarom ineens heel stil. Ook over zogenaamde NFT’s hoor je ook niemand meer. De waarde van digitale wondertjes, verdween nog sneller dan sneeuw voor de zon. En dus zijn we allemaal stil: aandelenbeleggers en crypto-adepten, maar ook vastgoedinvesteerders. Wie je nog wel hoort zijn de mensen langs de zijlijn: ‘zie je wel, levensgevaarlijk dat beleggen’.

Dat er voorlopig ook geen herstel zal komen lijkt voor de meeste mensen evident. De hogere rente en prijsstijgingen beginnen impact op de reële economie te krijgen. Bestedingen en investeringen nemen af. De economische groei ligt rond het nulpunt en in 2023 belanden we in een recessie. Je zal dan maar aandelenbeleggingen hebben. Daarmee komen we tot de kern: die moet je nu juist hebben.

De beurs prijst toekomstverwachtingen in en loopt 9 tot 12 maanden vooruit op de reële economie. In 2022 groeide de Nederlandse economie nog 3 procent. De beurs leverde gelijktijdig fors in. Beleggers verwerkten de recessie van 2023 en mindere bedrijfsresultaten reeds in de prijzen die zij willen betalen. Daarom daalden de beurzen. Ook in het herstel zal de beurs voorop gaan. 9-12 maanden. Kijkend naar de actuele waarderingsratio’s, de verwachting dat een recessie mild zal zijn en dat we dit voorjaar de top qua marktrentes bereiken, bieden de gedaalde aandelen- en obligatiekoersen nu juist een perfect koopmoment. Je sorteert voor op het te verwachten herstel. Het voelt misschien spannend, maar de huidige situatie op de financiële markten is er een waarbij er volop toekomstig gewin te valt te behalen. Ik voorspel het vast: 2023 gaat voor beleggers wél leuk worden.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement