DE TELEGRAAF COLUMN

This time it's different

11 Feb 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Met 2 duimen in de lucht op het journaal. 5 jaar na oprichting ging haar bedrijf naar de beurs. Aandeeltjes a €43 waren bij de emissie niet aan te slepen. Glimmend stond Nina Brink onder het koersbord waarop na de openingsbel €50,20 prijkte. Worldonline maakte geen stuiver winst, maar groeide wel exponentieel! En als die groei zou doorzetten…

Dan was de ‘duimenfoto’ met Nina Brink niet het symbool geworden van de Dotcom-gekte die er eind jaren ’90 heerste. Alles wat iets met internet deed was de toekomst. Beurskoersen stegen, iedereen wilde beleggen en verdiende geld. En wie geen geld had, nam een extra hypotheek. De internetboot mocht je niet missen.

De beursgang van internet provider Worldonline in maart 2000 betekende het einde van een tijdperk en luidde een grote beursdaling in. Binnen enkele weken was het aandeel gedecimeerd en Nina Brink vertrokken.

Anno 2021 zijn er de paralellen met de dotcom-bubble groot. Ook nu zijn aandelen van verlieslatende bedrijven niet aan te slepen. Alles wat opereert in de hoek van Cloud, Bigdata, Apps of cryptos wordt exponentiele groei toegedicht en vooruitlopend op dat succes stijgen koersen skyhigh. Het gaat zover dat zelfs de grootste troep ineens koopwaardig lijkt na enige promotie discussieplatformen. 3 weken terug had ik nog nooit gehoord van Gamestop, AMC Entertainment of Dogecoin. Het waren in januari de best presterende beleggingen. Niemand wil dat missen. Geleid door hebzucht en blind voor risico’s vindt nieuw geld een weg naar de beurs. Net als 20 jaar geleden. Ook nu regent het commercials. Dit leidt heden ten dage zelfs tot ‘Instamoms’ (inderdaad, vloggende moeders op Instagram) die naast shampoo ook beleggingen promoten.

Het goede nieuws is dat zolang de rente laag is en overheden geld uitdelen dat we bijna nergens kwijt kunnen, dit nog een tijd door kan gaan. Zonde om daar niet van te profiteren. Maar uiteindelijk komt de kentering. Want al zijn er velen die denken dat het dit keer allemaal anders is, dat is niet zo. Ons economisch geheugen is kort en crises en crashes zullen altijd terugkeren. Juist nu loop je het risico dat jij de Worldonline van 2021 koopt. Maar wees getroost. Bedrijven als Apple, Amazon of Google stammen uit het dotcom-tijdperk en stelden toen niets voor. Het zijn de techgiganten van nu.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement