DE TELEGRAAF COLUMN

Sparen anno 2020

05 Oct 2020 — Jim Tehupuring

Responsive image

Een briljante uitvinding: De Penny rekening-spaarpot van de Postbank. Op de basisschool maakte je hier 30 jaar terug echt de blits mee. Een guldentje er in en via een soort glijbaan rolde jouw gulden naar het juiste vakje. Je zag door het venster meteen hoeveel je gespaard had.

De Postbank gaf ze aan elke kleuter met een rekening. Eens per jaar legen bij de bank en dan kreeg je nog een cadeautje ook! Het moedigde mij zeker aan om te sparen bij de Postbank. Briljante marketing en bovendien opvoedkundig verantwoord. De uitleg van mijn ouders dat je dankzij rente een jaar later geen fl.100,- meer had, maar misschien wel fl105,- klonk mij te mooi om waar te zijn. Maar het bleek allemaal te kloppen.

Anno 2020 mag ik mijn kinderen uitleggen waarom sparen verstandig is. En daar worstel ik mee. Verder dan ‘geld opzij leggen om uiteindelijk iets moois te kopen’ kom ik niet. Want alles van toen is niet meer. Chartaal geld maakt plaats voor giraal geld, de Postbank is verdwenen, die spaarpot dus ook en het verschijnsel rente is deze week officieel ter ziele gegaan. De Rabobank was de laatste grootbank die noodgedwongen negatieve rentes hanteert over tegoeden van meer dan €250.000. Je betaalt 0,5% rente om het op de bank te zetten. Daarbovenop stelde de Europese Centrale Bank dat ze wellicht de oude inflatiedoelstelling laat varen en dat buitengewone omstandigheden inmiddels aan te merken vallen als normale omstandigheden. Vrijvertaald: de rente blijft nog heel lang nul of lager.

Wat daarmee voor mijn kinderen geldt, geldt ook voor u en mij. Het is verstandig om een buffertje aan te houden of doelgericht te sparen, maar voor het overige is het veel verstandiger om investeringen te doen en geld voor je te laten werken. Ik heb thuis dus maar uitgelegd dat we via beleggingsapp Semmie jaarlijks het gespaarde geld gaan beleggen en dat het dan uiteindelijk vermeerdert. Het goede spaarnieuws om af te sluiten: via Amazon blijk je gewoon een roze Pennyrekening-achtige spaarpot met euroglijbaan te kunnen kopen. Er zouden op 5 december best eens drie stuks bezorgd kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement