DE TELEGRAAF COLUMN

Leuker kunnen we het niet maken?

10 Jul 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Je kúnt positief redeneren over het betalen van belasting: als je betaalt, dan heb je ook geld verdiend. En verdiende je veel, dan betaal je meer. In mijn optiek is dat een rechtvaardig stelsel.

Maar deze week had ik een hoogoplopende discussie met Sander Schimmelpenninck over hoe rechtvaardig ons stelsel daadwerkelijk is. Sander meende dat de inkomens- en vermogensongelijkheid in Nederland veel te groot is. En dat de grootste schouders veel zwaardere lasten zouden moeten dragen.

Ik ben het daarmee oneens. Hoewel er een kleine groep is die het geld daadwerkelijk is komen aanwaaien (bijvoorbeeld via een erfenis), hebben de meeste mensen die vermogend zijn hard gewerkt en veel moeten laten. De medisch specialist die twaalf jaar heeft gestudeerd en onregelmatige diensten draait en de ondernemer die risico heeft genomen en werkweken van zeventig uur maakt, verdienen inderdaad meer dan Jan Modaal. Hun werk vraagt offers en zij dragen ook nog eens fors bij: inkomstenbelasting en in geval van de ondernemer winstbelasting.

Hoewel ik meer voorstander ben van één vast belastingtarief op inkomen uit arbeid (zodat meer of in een zwaardere functie werken extra loont), is het vooral een andere belasting waar ik echt moeite mee heb: vermogensbelasting. De arts of ondernemer die verstandig met zijn geld omgaat, minder uitgeeft dan hij/zij verdient en nadenkt over later, zal vermogen opbouwen. In Nederland wordt dat verstandige gedrag bestraft. Per 2021 betalen mensen met een groter vermogen 1,7% vermogensrendementheffing. Dat lijkt weinig, maar nu de spaarrente negatief is, teer je dan jaarlijks dik 2% in. Na dertig jaar ben je dankzij deze tweede belastingheffing de helft van je geld weer kwijt. Dat is toch raar? En al helemaal niet leuk.

Dat zou de wetgever best iets eerlijker kunnen maken. Zeker als je bedenkt dat je na dertig jaar er wellicht niet meer bent en er over die zuurverdiende centen die je verstandig opzij hebt gezet middels een derde en laatste blauwe enveloppe dan ook nog eens 20% erfbelasting wordt geheven. Mijn standpunt in de discussie: financiële verstandigheid wordt in Nederland keihard afgestraft.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement