DE TELEGRAAF COLUMN

Op de pof

22 Aug 2020 — Jim Tehupuring

Responsive image

Kraantje Pappie. Wie? Zonder jonge kinderen zult u er nooit van gehoord hebben. Toch bekritiseert deze Nederlandse rapper in een van zijn hits simpeltjes de bom die wij onder onze economie creeren: “Alles wat ik zie these days, dat is goud” en even later: “want volgens Insta heb je alles”.

Ik begrijp het als u nu de wenkbrauwen fronst. Maar waar Kraantje Pappie terecht op doelt is dat je op social media (zoals Insta(=Instagram) alleen maar foto’s ziet van sterren, maar evenzogoed die ene buurvrouw met een briljant leven. Dolgelukkig, altijd op vakantie, feestjes en natuurlijk de mooiste spulletjes. Het is tekend voor de huidige consumptiemaatschappij waarin we leven, waarin veelvuldig aankopen worden gedaan om mee te pronken en je imago op te vijzelen. De impact van Instagram daarbij is zo groot dat de geschatte bedrijfswaarde ver boven $100 miljard ligt.

De rapper is echter vooral kritisch. En ik ben het met hem eens. Om mee te kunnen komen in die materialistische schijnwereld moet je overdadig blijven consumeren. En niet iedereen heeft daar het geld voor. Ik dacht dat we na de kredietcrisis wel iets geleerd hadden, maar de hebzuchtige mens blijft bereid om grote risico’s aan te gaan in ruil voor de gewenste blingbling. Zo viel ik recentelijk stijl achterover bij de BMW-dealer waar iemand doodleuk een 5-serie kocht en ter plekke de lening afsloot. Nieuwe kleren, maar geen geld? Het is geen probleem bij Wehkamp met gespreid betalen. Ook de iPhone of flatscreen bij de Mediamarkt krijg je zo mee. Je betaalt alleen wel 10% rente.

U leest het goed. De wens om zo snel mogelijk met mooie spullen te kunnen pronken is voor heel wat mensen blijkbaar belangrijker dan de financiële last en risico’s die dat met zich meebrengt. Want ja, op Insta lijkt het prachtig, maar je bezit feitelijk nog niks tot de laatste euro is afgelost. Om nog maar te zwijgen over de risico’s en problemen die ontstaan bij de eerste de beste (corona)crisis. Een 5-serie op de pof. Te gek voor woorden.

Kraantje Pappie heeft het helemaal door en rapt wijselijk: maak het jezelf niet te zwaar, hier hebben we elkaar.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement