DE TELEGRAAF COLUMN

Korte termijn gehijg of lange termijn geduld

22 Aug 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

Nog niet zo lang geleden belde je de bank voor een aandelentransactie. Via teletekst volgde je beurskoersen en nieuws las je een dag later in de krant. Beleggen was heel relaxt. Mobiele telefonie bracht de eerste verandering: tijdens de camping hausse in 1997 waren het brave huisvaders die al bellend vanaf de camping beurzen hoger wisten te zetten.

Rond de eeuwwisseling kwam de echte doorbraak. Met alex.nl kon je online beleggen en direct reageren op elke koersbeweging of nieuwsbericht. En nog lekker goedkoop ook. Een revolutionaire stap omdat hiermee beleggen voor iedereen toegankelijk werd.

Maar van de keerzijde werd ik me afgelopen week ook nadrukkelijk bewust nadat ‘payment service provider’ Adyen halfjaarresultaten publiceerde. Het betaalplatform van het oer-Hollandse en relatief jonge Adyen gaat al jaren als een speer en beleggers weten dit te waarderen. 4 jaar geleden ging Adyen naar de beurs voor €240 per aandeel. Recent topte de koers dik 1000%(!) hoger: €2800. Ook donderdag overlegde Adyen uitstekende cijfers. Via het platform werd voor €346 miljard aan transacties verwerkt en de omzet steeg 37%. De winstmarge viel echter fractioneel lager uit. Beleggers reageerden direct na beursopening in blinde paniek en dumpten Adyen. Het aandeel daalde 15%: €8 miljard beurswaarde in rook op. En terecht toch? Want een half jaar iets minder winstmarge is desastreus voor elk bedrijf.

Gelukkig kwam het management later op de dag met een videocall om de resultaten toe te lichten en rustig uit te leggen dat ze bezig zijn met lange termijn groei, kijken naar het bredere plaatje en nu ondermeer iets hogere kosten hebben doordat er extra personeel is aangetrokken voor verdere groei. Beleggers waren weer gerust, besloten toch Adyen te kopen en 2 uur later was de aandelenkoers bijna geheel hersteld.

Wie zonder internet op de camping zat en een dag later de slotkoers van Adyen in de krant las, zou zich geen seconde zorgen hebben gemaakt. Het geeft maar weer eens aan dat beleggen niet gaat over kortzichtig reageren, maar om lange termijn geduld. Dan groeit het belegd vermogen vrijwel vanzelf. Wat dat aangaat is de moderne techniek prachtig, maar ook een gevaar voor beleggers.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement