DE TELEGRAAF COLUMN

Inflatie: geen klein bier

12 Jun 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

In 2000 vertrok ik naar Amsterdam om economie te studeren. Dat betekende in mijn geval dat ik veelvuldig rondhing bij een studentenvereniging. En wat je daar ook van vindt, de truc die ze hadden om de leden bijtijds binnen te krijgen zal vast aanspreken: om 21:50uur kon je 10 Heinekenbier voor 10 gulden kopen: Tien-voor-tien. Heden ten dage is dat 45 eurocent voor een biertje. Dat vind je nergens. De kroeg stond dan ook steevast vol om 21:50. Wat het dik 20 jaar later goed aantoont is dat geld geleidelijk minder waard wordt, maar dat de impact over een lange periode enorm is. Een biertje op een Amsterdams terras kost anno 2021 rustig €3,50.

Geldontwaarding tast uw koopkracht aan. Je moet na verloop van tijd, meer betalen voor hetzelfde. Inflatie. Normaliter wordt koopkrachtverlies gecompenseerd door ontvangen rente. Het vervelende is dat centrale banken in de afgelopen jaren een ander beleid voerden dat eigenlijk haaks staat op de reguliere marktwerking. Een beleid van juist lage rente, dat samen met opkoopprogramma’s leidde tot enorme inflatiedreiging. De geldhoeveelheid is driemaal zo hoog als 20 jaar geleden. Coronasteunpakketten voorkwamen een diepe recessie, maar in Europa is er daardoor 10%(!) meer geld dan een jaar geleden. En het is heel simpel: waar meer van is, wordt minder waard. Uw geld ook.

Toch vertelde ECB-president Christine Lagarde ons afgelopen donderdag dat ze rekent op inflatie van 1,4-1,9% voor de komende jaren. Ik hoop het, want wanneer je vermogend bent kamp je niet alleen met inflatie, maar met een cocktail van drie problemen. Een negatieve spaarrente, vermogensbelasting en inflatie. Op basis van de inflatieramingen van de ECB betekent dit dat je geld op de bank ieder jaar 3,5-4,0 procent wordt aangetast. In praktijk kan de inflatiecomponent echter wel eens veel groter blijken. Het meest recente en schokkende Amerikaanse inflatiecijfer onderschrijft dit: maar liefst 5 procent. Krijgen we dat hier ook, dan impliceert dit dat de koopkracht van uw vermogen iedere 10 jaar halveert als u ‘spaart’. Geen idee of mijn kinderen gaan studeren en ze drinken vast geen bier, maar mocht beide wel zo zijn, dan is het tegen die tijd reëel dat dezelfde 10 Heinekenbier 100 euro kost. Dergelijke inflatie kun je niet tegenop sparen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement