DE TELEGRAAF COLUMN

Het rentespook

20 Mar 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

10 jaar geleden kreeg je nog 3% rente op je spaargeld. Kon je het iets langer kwijt, dan leverde een deposito rustig 4% op. Dat rente negatief zou kunnen worden geloofde niemand. Inmiddels wel. De spaarrente is nul en wie over een groter bedrag beschikt, mag 0,5% toeleggen om geld bij de bank te stallen. Voor wie schulden maakt is het een groot feest. Geld is bijna gratis.

Was het voorheen ondenkbaar om een hypotheek van €1 miljoen aan te gaan vanwege de enorme rentelast? bij de huidige hypotheekrentes is het huren van een appartementje vaak nog duurder. Vergis je echter niet in het risico van zo’n enorme lening. Want behalve dat je een schuld moet aflossen, kan de rentelast ook stijgen.

Dat zien we in de Verenigde Staten. Ook daar houdt de centrale bank de rente kunstmatig laag, maar begint marktwerking eindelijk weer een rol te spelen. De overheid en de centrale banken hebben duizenden miljarden in de markt gepompt. Dit heeft zijn effect: de Amerikaanse economie is beter hersteld dan in Europa. Maar de combinatie van meer geld in omloop en aantrekkende groei, leidt tot inflatie (geldontwaarding). Het geld wordt minder waard, het vertrouwen in de dollar neemt af en in de wetenschap dat die munt straks minder waard is, willen geldverstrekkers hier een vergoeding voor: een hogere rente. In Amerika begint de marktrente op te lopen.

Een scenario waar we hier ook rekening mee moeten houden. Overheden strooien met geld en de ECB zal nog honderden miljarden in omloop brengen door obligaties op te kopen. Als het plan werkt, zal de economie aantrekken. Maar ook de geldontwaarding. En dus hogere marktrentes. Dat zou wel eens heel vervelend kunnen worden voor al die mensen die nu tegen de hoofdprijs een dure woning kochten met een maximale hypotheek in de veronderstelling dat die goedkoop was vanwege de lage rente. We denken nu dat dit niet zal gebeuren net zoals we eerder dachten dat de rente niet naar nul kon. Maar als de rente stijgt zijn de problemen voor personen en bedrijven die zich nu vol in de schulden steken uitgaande van een lage rentelast, niet te overzien.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement