DE TELEGRAAF COLUMN

Een roepende in de woestijn

10 Dec 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

Een stapje terug? Geen denken aan! Al is de inflatie teruggevallen naar 9,9%, het zijn nog altijd bizarre prijsstijgingen. Het leven wordt duurder. En dat moet de overheid oplossen. Dat vinden wij burgers, en onze overheid gelukkig ook. Het zou immers verschrikkelijk zijn om een stapje terug te doen. Toch is dat precies wat er nodig is.

De aanjager van de inflatie-explosie zijn uiteraard de gestegen energieprijzen als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraine. Toch is het fundament voor hyperinflatie al eerder gelegd. In 2012 dreigde een faillissement van Griekenland en toenmalig ECB-president Mario Draghi beloofde dat hij de wankelende euro zou redden: I Will do whatever it takes.

En wat hij deed dat werkte. Iedere economische tegenslag werd opgevangen met noviteiten uit de koker van Draghi. De ECB lanceerde allerlei exotische programma’s, maar onderliggend was de tactiek hetzelfde: geld bijdrukken.

DNB-president Klaas Knot was een van de weinigen die zich kritisch uitliet over al dat gratis geld. Samen met de extreem lage rente hield dit de economie misschien draaiend, maar het zou ook de opmaat kunnen zijn voor hoge inflatie. En dat hebben we in 2022 geweten. Alles wordt in rap tempo duurder. Hoe dat komt? Door het extra geld. De manier om inflatie nu te remmen is een lagere vraag. Naar spullen, diensten, energie, arbeid, naar alles. Normaal noemen we zo’n afkoelingsperiode een recessie. De terugkeer naar balans. De ECB probeerde 10 jaar lang recessies te vermijden, maar gelukkig zijn ze het printen gestopt en hebben ze zelfs de rente verhoogd.

Alle ijver van de ECB ten spijt is daar nu de Nederlandse overheid die de ECB een stok in de wielen steekt in haar strijd tegen inflatie. Een stapje terug? Niet nodig. Als regering pompen we de miljarden wel in de markt. Ze vinden een begrotingstekort blijkbaar prima en laten de staatsschuld ontsporen. Een recessie is niet leuk, maar zou nu een functie hebben: het stoppen van prijsstijgingen. Want dat is toch wat we allemaal willen? Gelukkig is Klaas Knot wederom kritisch en hopelijk kan hij onze regering ervan overtuigen dat het huidige beleid niet het juiste is.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement