OPINIE

De impact van oorlogen op beurzen

09 Mar 2022 — Laurens Tabak

Responsive image

Kans of risico? ‘Het laatste wat je wilt bezitten is cash, zeker tijdens geopolitieke spanningen. Als we van één ding zeker kunnen zijn is het dat oorlogen de waarde van geld aantast’- zei Warren Buffet in een interview in 2014 tijdens de Russische invasie van de Krim. 12 maanden later stond de S&P 500 +13,5% hoger.

Merkwaardig genoeg blijkt uit het verleden dat oorlogen en andere geopolitieke schokken helemaal niet zo slecht hoeven uit te pakken voor de beurs. De impact van geopolitieke onrust als deze is op de beurs vrijwel altijd van tijdelijke aard gebleken.

De geschiedenis leert ons dat niet zozeer een oorlog zelf, maar de enorme onzekerheid die eraan voorafgaat voor koersdalingen zorgt. Op het moment dat een oorlog daadwerkelijk uitbreekt verdwijnt die onzekerheid en beginnen koersen vaak te herstellen. Zoals u in onderstaande tabel kunt zien is er veelal sprake van een kortstondige correctie. Wanneer u kijkt wat het effect op beursindices (bijvoorbeeld op de S&P500) na 1 jaar is, dan blijken aandelen in 83% van de gevallen dan hoger te staan en gemiddeld 7,8% te zijn gestegen.

detijd

Bron: De Tijd

‘This time it’s different’

Het is uiteraard onbekend of beurzen dit keer hetzelfde zullen reageren als in het verleden. Een van de gevaren is dat de oorlog in Oekraïne de inflatie nog verder kan aanjagen wanneer het Westen met nieuwe (en hardere) maatregelen komt en Poetin de olie- en gastoever verder afsluit.

Wat wordt Poetins volgende zet? En hoe ver is hij bereid te gaan? In een ergste geval kan hij besluiten nucleaire wapens te gebruiken of een NAVO land binnenvallen. Doemscenario’s als deze zullen vanzelfsprekend gaan zorgen voor een verdere (en extremere) beursdaling. Echter valt de (korte) termijn toekomst, zeker voor dergelijke situaties, niet te voorspellen.

Het gedrag van beleggers is daarentegen wel vrij voorspelbaar. Beleggers zijn kuddedieren. Als ze worden opgeschrikt door onverwachte en dramatische gebeurtenissen rennen ze stuk voor stuk naar de uitgang. Toen in maart 2020 de pandemie wereldwijd escaleerde, kelderde de AEX tot ongeveer 400 punten. Anderhalf jaar later stond diezelfde AEX boven de 825. Een stijging van meer dan 100 procent! Achteraf gezien was de aankondiging van de eerste lockdown het perfecte instapmoment.

Conclusie

Hoewel de oorlog in Oekraïne de komende tijd nog voor de nodige volatiliteit zal zorgen blijft de lange termijn visie onveranderd. Als belegger is het namelijk belangrijk focus te houden op de lange termijn.

Bedrijfscijfers, macro-data en het beleid van centrale banken zijn op lange termijn belangrijker voor beurzen dan geopolitieke conflicten. De onderliggende markt met bedrijfsresultaten en groeivooruitzichten blijft sterk.

‘Bulderende kanonnen’ zoals men vroeger sprak, leiden hiermee niet alleen tot verliezers. Bij aandelenbeleggers klinkt vaak al snel het ‘klaroengeschal’. Om af te sluiten met een andere bekende beurswijsheid, voor wie wel op korte termijn wil acteren: ‘wees hebberig als anderen angstig zijn’. Warren Buffet is er als geen ander succesvol mee geworden.

Met vriendelijke groet,

Laurens Tabak

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement