DE TELEGRAAF COLUMN

De beurs is immuun

11 Jan 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Terwijl overheden steunpakketten ontwikkelen om bedrijven in leven te houden, thuiswerken het devies is en de lockdown ons aan huis gekluisterd houdt, kunnen we ons steeds meer vastklampen aan hetgeen wat verlossing zou moeten brengen: het vaccin.

Wanneer ons lichaam anti-stoffen aanmaakt tegen corona zijn we zelf minder kwetsbaar en krijgt het virus minder kans zich te verspreiden. Die immuniteit mag dan in zicht zijn, het is nog niet zover. Dat betekent ook de economische activiteit laag blijft en de schade aan onze economie voortduurt.

De beurs is reeds immuun voor corona getuige de koersen. Nu kijken beleggers vooruit en financiële markten lopen daardoor 9-12 maanden vooruit op de reële economie. Na de corona-dreun in maart, herstelden de markten in de maanden erna, nadat langzaam duidelijk werd hoe gevaarlijk het virus echt was. In de afgelopen weken zijn de beurzen echter zo hard opgelopen dat ze op niveau’s noteren of corona er in 2020 helemaal nooit geweest is. Dat geldt zeker voor techbedrijven, maar ook voor edelmetalen, vastgoed en natuurlijk crypto’s. Iedere belegging die je kunt kopen lijkt gestegen in waarde.

Toch beginnen de gestegen beurzen mij nu wel zorgen te baren. Normaliter kan een belegger aan de hand van bedrijfsresultaten en waarderingsratio’s een beoordeling maken of een aandeel aantrekkelijk geprijsd is. Onder de huidige omstandigheden lijken al die beoordelingsmodellen de prullenbak in te kunnen. Wat een half jaar geleden al prijzig leek, bleek nog veel verder te kunnen stijgen. Nieuwe lockdowns brachten niet eens meer een dipje teweeg.

De beurs is duidelijk alvast immuun voor corona, maar de stijging is wellicht mede gedragen door de enorme hoeveelheden gratis geld van overheden en centrale bankiers die ook richting financiële markten zijn gestroomd, met soms onwaarschijnlijk hoge prijzen tot gevolg. Dat maakt wel dat we ons tijdens het maandelijks beleggingscomite ons zeker zullen afvragen of het wellicht verstandig is een deel van de posities af te bouwen en winst te nemen. Immuun of niet.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement