DE TELEGRAAF COLUMN

Belgen in de kou

15 Apr 2023 — Jim Tehupuring

Responsive image

Domme Belgen. Er zijn heel wat moppen over. Ook woensdag hadden Hollanders lol om hun Zuiderburen. Een 150-tal Belgische vakbond strijders was namelijk naar Zaandam afgereisd om de CEO van Ahold Delhaize eens flink de waarheid te vertellen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. En zoals de naam al zegt: die is voor aandeelhouders. Heb je geen aandelen, dan ben je niet welkom. Zo eindigden de vakbondsleden buiten in de kou met fluitjes, leuzen en protestborden. Ze waren boos op het management van Ahold Delhaize en woedend op de aandeelhouders. Die zouden geld verdienen over de rug van medewerkers. Want ook de moppen die Belgen over Nederlanders vertellen, blijken bij Ahold namelijk op te gaan: Nederlanders zijn op de centen.

In 2016 fuseerde het Belgische Delhaize met het Nederlandse Ahold. CEO Frans Muller zit sinds 5 jaar op het pluche en hij is altijd heel duidelijk geweest over de financiële doelstellingen en potentie van Ahold Delhaize. De omzet moest omhoog en de winstmarges verbeterd. Die missie is geslaagd. De omzet is aanzienlijk gestegen en de winstbelofte ruimschoots overtroffen. Beleggers zagen de aandelenkoers oplopen van €20 naar €30. Daarbovenop kregen ze een mooie winstdeling van bijna €4,50 over de afgelopen 5 jaar. Met zo’n 75 procent rendement kunnen aandeelhouders alleen maar tevreden zijn.

De resultaten van de Belgische Delhaize supermarkten bleven echter teleurstellen. De omzet groeide nauwelijks en winstmarges bleven achter. Dat was Muller blijkbaar een doorn in het oog. Na 5 jaar is het mooi geweest: 128 Delhaize-filialen worden verkocht. De Belgische vakbond is boos en vindt dat Muller 10.000 Delhaize medewerkers onrecht aandoet. Hun woede richt zich ook tot de aandeelhouders die winst hebben gemaakt. Deze medewerkers moeten alleen niet vergeten dat Ahold Delhaize geen sociale werkplaats is, maar een commercieel bedrijf. Maar indien activiteiten niet renderen, dan moet je als bedrijf die kritisch tegen het licht houden. Dat is ook wat aandeelhouders (die kapitaal hebben verstrekt en alle risico’s lopen) verlangen. Zonder hen had Ahold Delhaize ook niet kunnen groeien naar 415.000 medewerkers. Je kunt je dus afvragen wie nu eigenlijk wie in de kou heeft laten staan.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement