DE TELEGRAAF COLUMN

Beleggers: houd moed en luister naar de wijze Buffet

03 Oct 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

September zit er op. En meesterbelegger Warren Buffett zal zich opperbest voelen. Aandelenmarkten gingen onderuit en dat levert mooie koopkansen voor Buffett: ‘ik voel me veel beter wanneer aandelen dalen’. En inderdaad, je kunt nu dezelfde bedrijven kopen tegen veel aantrekkelijkere prijzen dan een jaar geleden. Vanaf de top verloor de AEX Index 25 procent.

September was met zo’n 10 procent daling extreem heftig. Ondanks dat ik weet dat Buffett in theorie volkomen gelijk heeft, ben ik zelf eerder wat teneergeslagen dan blij met de koersdalingen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor vrijwel alle beleggende Nederlanders. DNB becijferde dat zij alleen al dit jaar €10 miljard zagen verdampen. Het is de prijs die aandelenbeleggers betalen, voor het gemiddeld hogere rendement over een langere periode. Nu is de financiële pijn waarschijnlijk wel te overzien, maar omgaan met de mentale pijn en angst voor verdere dalingen is een veel grotere uitdaging. Zeker voor kersverse beleggers die dit voor het eerst meemaken.

Mijn medeleven gaat vanuit dat perspectief vooral uit naar ‘millenials’ die werden gegrepen door de zogenaamde FIRE-beweging. Financial Independence Retire Early. Vanuit de gedachte dat je nu alle overbodige uitgaven schrapt en alles wat je overhoudt investeert om ‘passief inkomen’ te genereren zou je al vroeg met pensioen kunnen. Aangemoedigd door influencers op Youtube en Instagram investeerden massa’s 30-ers geld in aandelen, kochten met geleend geld appartementjes voor de verhuur en gokten op koersstijging van crypto’s. De Fire-adepten worden nu keihard getroffen. Aandelen dalen, hypotheekrentes stijgen en 99% van alle crypto’s zijn minimaal gehalveerd. Waar Linda-magazine exact een jaar geleden een aantal succesvolle Fire-meiden portretteerde, lijkt dat vroege pensioen voor de Fire-aanhangers momenteel erg ver weg. Ik schat zo in dat menigeen inmiddels uitgeblust de handdoek heeft geworpen. Dan maar weer gewoon werken voor actief inkomen. Toch wil ik juist hen en elke andere aandelenbelegger wijzen op de woorden van Buffett. Verkoop niet in paniek, maar houd vast aan de lange termijn en bewaar het vertrouwen dat je eerder in die mooie bedrijven had. En was je voorheen wel on fire: ga juist nu door met de maandelijkse investeringen. Met hetzelfde geld koop je meer van hetzelfde.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement