DE TELEGRAAF COLUMN

Aandelen op topkoers

20 Sep 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Staan de aandelenmarkten niet veel te hoog? Met een AEX Index op 800 punten en veel aandelen op een all-time high is het een logische vraag.

In Nederland hebben we er geen passend woord voor, maar de Belgische taal is rijker en verwoord het prachtig: aandelen staan op topkoers. Voor beleggers die nu tegen topkoersen aankijken is het logisch om hoogtevrees te krijgen. Ik heb dat ook. Een correctie zou niet ongezond zijn. Toch zeggen topkoersen niet alles.

Een relatieve blik op de markt leert dat de omstandigheden zelfs ruimte bieden voor verdere stijging.

  1. Wanneer je aandelenkoersen in Europa afzet tegen de gemiddelde winst over de afgelopen jaren, dan waren aandelen in 1987, 1999 en 2007 veel duurder. Dat bleken achteraf echte topkoersen.
  2. De schuldgraad van bedrijven is momenteel uitzonderlijk laag. Ze kunnen aandeelhouders meer dividend te geven of eigen aandelen in te kopen. Beide leidt tot hogere koersen.
  3. De marktwaarde van beursgenoteerde bedrijven ligt ruim onder de maatschappelijke geldhoeveelheid. Eerdere correcties vonden plaats wanneer dit andersom was.
  4. Nu de rente negatief is en de reële rente (rente minus inflatie) zelfs min 3,5 procent, zijn aandelen een aantrekkelijke investering. Dat drijft koersen op. Wanneer je echter rekening houdt met de risicopremie (het meerrendement dat beleggers eisen als compensatie voor het risico dat zij aanvaarden) dan bieden aandelen bij de huidige topkoersen nu een aanmerkelijk hogere vergoeding dan de niveaus waarop risicopremies lagen voorafgaand aan correcties in het verleden.

De aandelen die nu op topkoers staan, zouden dus heel goed in de komende jaren nog verder kunnen oplopen. Maar er is één ding wat echt roet in het eten kan gooien: een hogere rente. Dat zou in een klap aandelen minder aantrekkelijk maken. Ondanks de stijgende inflatie is er echter niets wat er op duidt dat centrale bankiers de komende 2-3 jaar de rente zullen verhogen.

Daarmee is het aannemelijk dat beleggers de komende jaren regelmatig nieuwe topkoersen gaan zien.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement