DE TELEGRAAF COLUMN

Waar kan ik heen?

16 Mar 2024 — Jim Tehupuring

Responsive image

Waar kan ik heen? Vroeg Henk Westbroek zich zingend af als frontman van popgroep Het Goede Doel. In het nummer struint hij een partijtje landen af om uiteindelijk te scanderen: ‘’België!’’. België belandde in 1982 op de eerste plaats in de album top-100.

Als gevolg van regeldruk, belastingverzwaring en de hang naar nivellering van het electoraat, overwegen meerdere beursgenoteerde bedrijven een vertrek uit Nederland: waar kan ik heen? Unilever en Shell vertrokken reeds naar Engeland.

Ook onder MKB-ondernemers groeit de vertrekwens als gevolg van hogere winst- en dividendbelastingen. En wat dacht u van burgers die zuinig leefden en hun hypotheek aflosten of vermogen opbouwden. Die zullen zich toch ook wel eens afvragen waarom ze achteraf gestraft worden met stevig belastingen. Waar kun je heen?

Het signaal dat uitgaat van de serieuze vertrekdreiging is wel heel sterk. Dat zou de overheid toch moeten oppikken? Die lijkt zich nochtans onvoldoende te beseffen hoe belangrijk het bedrijfsleven voor Nederland is. De platte redenering is dat een bedrijf als ASML een van de grootste belastingbetalers van Nederland is. Direct via winstbelasting, maar zeker ook indirect via de loonbelasting die 20.000 medewerkers afdragen en de consumptieve bestedingen die zij doen.

ASML is een multinational, maar vlak het Midden- en kleinBedrijf niet uit. MKB-werkgevers zijn goed voor 70% van de werkgelegenheid. Los daarvan draagt het MKB bij aan economische groei en innovatie: onze welvaart.

Dat brengt mij terug bij België. Terwijl Westbroek zong heerste er een wereldwijde crisis. De welvaart was tanende. Dat leidde in hetzelfde jaar 1982 bij onze Zuiderburen tot de invoering van de Wet Cooreman-De Clercq. Deze twee Belgische politici begrepen dat investeringen in het bedrijfsleven essentieel waren om de economie uit het slop te trekken. De wet was erop gericht om investeringen in Belgische bedrijven te promoten. Wie aandelen in een Belgisch bedrijf kocht kon dit fiscaal aftrekken. Andersom kregen ook de bedrijven die zulke aandelen uitgaven fiscaal voordeel. Op deze manier vloeide er passief spaargeld naar de reële economie wat voor een impuls zorgde.

Misschien is het tijd om bij de ministeries van Financiën en Economische zaken het nummertje van Westbroek nog eens op te zetten: België!

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · brochure · privacyregelement