DE TELEGRAAF COLUMN

Spaarder kwetsbaar door lage rente

02 Nov 2019 — Jim Tehupuring

Responsive image

„Greed is good”, sprak Gordon Gekko in 1987. De naam zegt u misschien niets, maar laat hem vallen bij een beurshandelaar, bankier of vermogensbeheerder en hij zal direct glimlachen. Gordon Gekko is een personage uit de film Wall Street. De rol wordt op sublieme wijze gespeeld door Michael Douglas. Gekko is een meedogenloos zakenman die de ene na de andere oneliner uit zijn mouw schudt. „Greed is good”, ofwel „hebzucht is goed”, is zijn bekendste.

In de film gaat Gordon Gekko uiteindelijk ten onder aan zijn eigen hebzucht. Hebzucht is de grootste vijand van elke belegger. Hebzucht maakt dat het nooit genoeg is en leidt tot overmoed. En hoogmoed komt voor de val. Tulpenbollen

Bij Gordon Gekko in 1987, in de zeventiende eeuw tijdens de tulpenbollenmanie, en een jaartje terug tijdens de bitcoinhype. Ik vrees dat het ook altijd zo zal blijven. En laten we wel wezen: bijna iedereen kent zijn momenten van hebzucht.

Het vervelende is dat er ook altijd partijen zijn die misbruik proberen te maken van onze hebzucht. Geraffineerd spelen zij erop in. Met de historisch lage rente zijn spaarders een gewillig target. Regelmatig krijg ik brochures van vakantiehuisjes of commercieel vastgoed die 7% ’garanderen’. Toezicht

Realiseer dat alles wat meer rendement belooft dan de spaarrekening risico meebrengt. Er is echter een punt waar de rendementsbelofte richting oplichting gaat. En daar moet u scherp op zijn. Online advertenties van partijen die uit zijn op uw geld en met vage producten rendementen van 20-50% voorspiegelen. Vaak opereren ze buiten AFM-toezicht en werken met zogenaamde CFD’s of FX-handel. Een vestigingsadres achterhalen is onmogelijk en ze claimen standaard een geheim beleggingsmodel te hebben ontwikkeld.

En u mag daaraan meedoen. Alle seinen zouden direct op rood moeten springen. Dergelijke rendementen zijn sprookjes. Toch is bij genoeg mensen de hebzucht groter dan de ratio. Dit soort ’oplichters’ weten dat en maken dagelijks slachtoffers. Ik zie het als mijn plicht u daarvoor te waarschuwen.

Om een beetje in de Gekko-stijl af te sluiten: if it sounds to good to be true, it probably is.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement