DE TELEGRAAF COLUMN

Biopech

19 Oct 2019 — Jim Tehupuring

Responsive image

Goudzoekers noem ik ze. Mensen die denken dat je met beursspeculatie snel veel kunt verdienen.

Niet gehinderd door enige kennis, maar gedreven door de droom van een Ferrari of Rolex, ‘investeren’ ze hun geld in aandelen waarvan ze hopen dat deze hard zullen stijgen.

Biotech-aandelen zijn onder de goudzoekers erg populair. Biotech zoekt naar bacterieën, eiwitten of moleculen, waarmee ziektes kunnen worden behandeld. Een bekend succesvol voorbeeld is het kandidaatmedicijn Filgotinib van Galapagos. Dit komt mogelijk in 2020 op de markt als middel tegen reuma. Galapagos ging in 2005 voor €7 naar de beurs en maakte de afgelopen 5 jaar een enorme groei door. Inmiddels staat de koers op €145. En daar worden de goudzoekers enthousiast van! Want wat als zij hun geld in de volgende Galapagos investeren? Dan komt de Ferrari in zicht!

De kans dat het in tranen eindigt en de Batavus blijft is vele malen groter. Het aanlooptraject binnen biotech is lang. Het vergt miljardeninvesteringen en de kans dat een medicijn daadwerkelijk op de markt komt is bijna nihil. Ter beeldvorming: van de 10.000 studies komt na 15 jaar slechts 1 als medicijn op de markt. Zo startte Galapagos in 2003 met de ontwikkeling van Filgotinib dat inmiddels op duizenden patiënten is getest en dus mogelijk vanaf volgend jaar verkocht wordt als medicijn. Denken dat je de volgende Galapagos even koopt is een illusie.

Ook deze week kregen de goudzoekers rake klappen. Kiadis Pharma verloor vrijdag 50 procent (!) toen het bedrijf bekend maakte dat het Europese Medicijn Agentschap hun registratieaanvraag had afgewezen. Pech voor beleggers.

Een andere lieveling van de goudzoekers is Pharming. Een gigantische rollercoaster. Het bedrijf verloor woensdag 12% nadat het aangeklaagd werd voor datadiefstal. €100 miljoen beurswaarde ging in rook op.

Regelmatig kom ik nog beleggingsportefeuilles tegen met (grote) posities in biotech. Om meesterbelegger Warren Buffett nog maar eens van stal te halen: beleg alleen in bedrijven die je begrijpt. En daar valt voor de meeste beleggers biotech absoluut niet onder.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement